Śląskie na każdą pogodę

Data publikacji:
28 Październik 2025
Odsłuchaj tekst

Jesienna wizyta studyjna dla planistów spotkań organizowana przez Silesia Convention Bureau we współpracy z MeetingPlanner.pl pokazała, że Śląskie bez względu na pogodę zachwyca unikatową ofertą MICE. Mamy nadzieję, że Śląskie na długo zapadnie naszym gościom w pamięci jako region z olbrzymim potencjałem do organizacji spotkań biznesowych – mówi Sebastian Gronet, project manager Silesia Convention Bureau.
 
Wydarzenie trwało trzy dni, od 6 do 8 października 2025 roku, a jego uczestnikami byli planiści spotkań z całego kraju, w tym przedstawiciele agencji eventowych oraz korporacji. Pierwszym punktem wyjazdu był event zorganizowany na Pustyni Błędowskiej, największym w Polsce obszarze lotnych piasków, leżącym na pograniczu Wyżyny Śląskiej i Wyżyny Olkuskiej. Pustynia, która ma niecałe 10 km długości i 4 km szerokości, stanowi unikatowe miejsce do tworzenia scenerii niezwykłych wydarzeń w terenie. Tu na uczestników wyjazdu czekał poczęstunek w namiocie oraz chillout z muzyką i sziszą. 

Po sprzyjającym rozmowom relaksie na poduszkach w namiotach, zaproszono gości do pustynnego off roadu jeepami, quadami i samochodami typu buggy, podczas którego można było poszaleć, podobnie jak podczas gry w disc golfa. Jest to skandynawska rozrywka polegająca na rzucaniu dyskami do specjalnych koszy. W międzyczasie zaserwowano lunch w stylu arabskim i jurajskim, który obejmował tażin, prażonki, zupę z ciecierzycy oraz pstrąga jurajskiego. Mimo deszczu wszyscy dobrze się bawili, a atmosfera sprzyjała integracji. Atrakcje zapewniła Hurtownia Adrenaliny, namiot – Pacyfik, a o poczęstunek zadbał Catering24.
 
Po pełnej wrażeń wizycie na pustyni uczestnicy wyjazdu przejechali do Poziom 511 Jura Wellness Hotel & Spa w Podzamczu, pięknie położonego obiektu między skałami Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Architektura i położenie hotelu dają poczucie kameralności, a także bliskości natury i oddalenia od zgiełku miasta. Dzień zakończyła kolacja z degustacją lokalnego wina z winnicy Białe Skały. Menu posiłku obejmowało między innymi wędzoną kaczkę, krem z zielonych warzyw, czy panna cottę.


 
Program drugiego dnia obejmował wizytę w prowadzonym przez Lucynę Ligocką-Kohut Centrum Koronki Koniakowskiej i warsztaty tworzenia bransoletek z koronki z poczęstunkiem góralskim. Była kwaśnica, sery regionalne i ciasta domowe. Spotkaniu towarzyszyła opowieść o historii miejsca, które wypromowało lokalną tradycję na cały świat. 

Hotel Złoty Groń Resort & Spa, który był kolejnym punktem programu, słynie z fantastycznego widoku na góry, gdyż jako jedyny w Beskidach znajduje się przy górnej stacji kolei narciarskiej. Gospodarz obiektu zaprosił gości na kolację fine dining oraz do strefy wellness&spa, w której można było skorzystać z masaży, sauny błotnej, sauny lodowej, sauny parowej z pillingiem, a także floatingu, czyli rodzaju medytacji na materacach pływających w basenie.


 
Trzeciego dnia uczestnicy odwiedzili Przystanek Południe u Joli Kleser w Mysłowicach. Jego właścicielka - uczestniczka Master Chefa oraz prowadząca program telewizyjny „Kulinarne wędrówki z Jolą Kleser” - stworzyła przestrzeń z myślą o przyjęciach, spotkaniach przy stole i warsztatach. Tu goście przeżyli ekscytujące spotkanie z kuchnią śródziemnomorską, posmakowali tapasów hiszpańskich, przygotowali samodzielnie paellę, którą następnie zjedli podczas wspólnego lunchu oraz uczestniczyli w prezentacji i degustacji wina z winnicy Patria, która mieści się po sąsiedzku. 

W ramach wizyty odbyło się także spotkanie z regionalną branżą eventową. Region zaskoczył mnie swoją różnorodnością, gościnnością oraz dbałością o rozwój turystyki biznesowej. Spotkania z lokalnymi przedstawicielami branży pozwoliły lepiej zrozumieć potencjał tego miejsca w organizacji wydarzeń na najwyższym poziomie. Była to inspirująca i wartościowa podróż, która pokazała, że Śląskie to region pełen energii, nowoczesności i nieoczywistego uroku – podkreśla Karolina Harazin, event manager New Age Team.

Program wyjazdu został doceniony zarówno ze względu na wartość merytoryczną, jak i atmosferę. Był to mój kolejny wyjazd z MeetinPlanner.pl i powrót do tego regionu, ale pierwszy z Silesia Convention Bureau, jakże ekscytujący i pełen niezapomnianych wrażeń! Muszę przyznać, że to nie tylko na nowo odkrywane miejsca na naszym południu tworzą klimat, ale przede wszystkim są to ludzie, który stworzyli nam tak wspaniałą atmosferę – mówi Dorota Lewandowska, senior executive assistant PepsiCo Polska.

 

 

Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Wyświetlenia:  12